Сүүлийн үед цаг агаар дулаарч байгаатай холбогдуулан боомын өвчлөл гарах болжээ.
Энэ сарын 20-нд л гэхэд Багануур дүүргийн Эрүүл мэндийн төвд боомын хүний өвчлөлийн тохиолдол бүртгэгдсэн байна.
Иймд Нийслэлийн эрүүл мэндийн газраас дараахь сэрэмжлүүлгийг гаргажээ.
Bacillus anthracisнянгаар үүсгэгддэг мал, амьтнаас хүнд халдварладаг, хүний тунгалагийн зангилаа болон мэдрэлийн ширхэгийг гэмтээж, хүчтэй хордлогоор илэрдэг, байгалийн голомтот хурц халдварт өвчин.
Боомын үүсгэгчийн тэсвэрлэх чанар:
Боомын үүсгэгч нь гадаад орчны таагүй нөлөөлөл болон хими, физикийн үйлчлэлд их тэсвэртэй. Малын өтөг бууц, хэвтэрт маш удаан хугацаагаар, амьтны үсэнд 3-5 сар, арьс ширэнд 1 жил амьдрах чадвартай тул халдвар үүсгэх эрсдэл тогтмол өндөр байдаг.
Халдвар дамжих зам:
1. Шууд хавьталын замаар: өвчнөөр үхэж буй амьтны эд эрхтэнтэй хүрэлцэх, эдгээр амьтдыг хазсан ялаа шумуулд хазуулах /энэ тохиолдолд ялаа шумуул нь өвчин тээгч болно/, халдварлагдсан ноос арьс шир эсвэл хөрс бууц зэрэгт хүрэлцэхэд халдвар авна. Тохиолдлын хэлбэр 95%-ийг эзэлдэг.
2. Амьсгалын замаар: үйлдвэрлэлийн /арьс шийр, ноос ноолуур боловсруулах үйлдвэр г.м/ агааржуулалт муутай нөхцөлд B.anthracis нь амьсгалын замаар халдвар үүсгэж болно.
3. Ходоод гэдэсний замаар:халдварласан малын махыг дутуу болгож идсэнээс үүснэ.
Урьдчилан сэргийлэлт:
-Малчид өвчнөөр үхсэн малтай харьцах, халдвараас биеэ хамгаалах талаар мэдлэг дадал эзэмшээгүйн улмаас өвчтэй, үхсэн малын түүхий эд, махыг төв сууринд оруулж борлуулах явдал нь халдвар гарах нөхцөл болж байгаа тул үүнд тавих хяналтыг сайжруулах хүнс худалдааны ажилчид хувь хүнээс баталгаагүй мах худалдан авахгүй байх
-Мах сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг гүйцэд боловсруулж хэрэглэх
-Мал эмнэлэг хяналтын зөвшөөрөлтэй махыг худалдах, худалдан авах
-Өвчтэй болон үхсэн малтай хувийн хамгаалах хэрэгсэлгүй харьцахгүй байх
-Хувийн ариун цэврийн дэглэм сайтар сахих
-Арьс салстын бүрэн бүтэн байдал алдагдсан үед мах, арьс шир болон бусад түүхий эдтэй аль болох харьцахгүй байх
-Өвчтэй буюу үхсэн малтай харьцсаны дараа ариутгалын бодис уусмалаар гар хувцас хэрэгслэлээ халдваргүйжүүлэх
-Голомтот нутгийн малыг дархлаажуулалтад бүрэн хамруулах
-Эрсдэл бүхий хүн амыг боом өвчнөөс сэргийлэх дархлаажуулалтад хамруулах
Хэрэв дээрх шинж тэмдэгүүд илэрвэл яаралтай эмнэлгийн байгууллагад хандан тусламж үйлчилгээг авах шаардлагатай.
Сүүлийн үед цаг агаар дулаарч байгаатай холбогдуулан боомын өвчлөл гарах болжээ.
Энэ сарын 20-нд л гэхэд Багануур дүүргийн Эрүүл мэндийн төвд боомын хүний өвчлөлийн тохиолдол бүртгэгдсэн байна.
Иймд Нийслэлийн эрүүл мэндийн газраас дараахь сэрэмжлүүлгийг гаргажээ.
Bacillus anthracisнянгаар үүсгэгддэг мал, амьтнаас хүнд халдварладаг, хүний тунгалагийн зангилаа болон мэдрэлийн ширхэгийг гэмтээж, хүчтэй хордлогоор илэрдэг, байгалийн голомтот хурц халдварт өвчин.
Боомын үүсгэгчийн тэсвэрлэх чанар:
Боомын үүсгэгч нь гадаад орчны таагүй нөлөөлөл болон хими, физикийн үйлчлэлд их тэсвэртэй. Малын өтөг бууц, хэвтэрт маш удаан хугацаагаар, амьтны үсэнд 3-5 сар, арьс ширэнд 1 жил амьдрах чадвартай тул халдвар үүсгэх эрсдэл тогтмол өндөр байдаг.
Халдвар дамжих зам:
1. Шууд хавьталын замаар: өвчнөөр үхэж буй амьтны эд эрхтэнтэй хүрэлцэх, эдгээр амьтдыг хазсан ялаа шумуулд хазуулах /энэ тохиолдолд ялаа шумуул нь өвчин тээгч болно/, халдварлагдсан ноос арьс шир эсвэл хөрс бууц зэрэгт хүрэлцэхэд халдвар авна. Тохиолдлын хэлбэр 95%-ийг эзэлдэг.
2. Амьсгалын замаар: үйлдвэрлэлийн /арьс шийр, ноос ноолуур боловсруулах үйлдвэр г.м/ агааржуулалт муутай нөхцөлд B.anthracis нь амьсгалын замаар халдвар үүсгэж болно.
3. Ходоод гэдэсний замаар:халдварласан малын махыг дутуу болгож идсэнээс үүснэ.
Урьдчилан сэргийлэлт:
-Малчид өвчнөөр үхсэн малтай харьцах, халдвараас биеэ хамгаалах талаар мэдлэг дадал эзэмшээгүйн улмаас өвчтэй, үхсэн малын түүхий эд, махыг төв сууринд оруулж борлуулах явдал нь халдвар гарах нөхцөл болж байгаа тул үүнд тавих хяналтыг сайжруулах хүнс худалдааны ажилчид хувь хүнээс баталгаагүй мах худалдан авахгүй байх
-Мах сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг гүйцэд боловсруулж хэрэглэх
-Мал эмнэлэг хяналтын зөвшөөрөлтэй махыг худалдах, худалдан авах
-Өвчтэй болон үхсэн малтай хувийн хамгаалах хэрэгсэлгүй харьцахгүй байх
-Хувийн ариун цэврийн дэглэм сайтар сахих
-Арьс салстын бүрэн бүтэн байдал алдагдсан үед мах, арьс шир болон бусад түүхий эдтэй аль болох харьцахгүй байх
-Өвчтэй буюу үхсэн малтай харьцсаны дараа ариутгалын бодис уусмалаар гар хувцас хэрэгслэлээ халдваргүйжүүлэх
-Голомтот нутгийн малыг дархлаажуулалтад бүрэн хамруулах
-Эрсдэл бүхий хүн амыг боом өвчнөөс сэргийлэх дархлаажуулалтад хамруулах
Хэрэв дээрх шинж тэмдэгүүд илэрвэл яаралтай эмнэлгийн байгууллагад хандан тусламж үйлчилгээг авах шаардлагатай.