Ойрын жилүүдэд гадаадын улс орнуудад “гал тогоог эмийн сан болгох” гэсэн нэгэн шинэ ойлголт үүсч байгаа ба хоол хүнсээр биеийг эрүүлжүүлэхийн ач холбогдлыг гадны орнууд тэр тусмаа дорнын хоолны соёлт улсууд болох БНХАУ, Солонгос, Япон зэрэг улс өндрөөр үнэлэх болжээ. Тэд эм тариа нь эмчлэх чадвартай ч сөрөг нөлөө байдаг бол хоол хүнс нь хүний биед шаардлагатай амин дэм, эрдэс бодисыг нөхөхийн зэрэгцээ эмчилж болдог давуу талтай гэдгийг сайтар ойлгож, хэрэгжүүлэх болсон байна. Хүнсний бүтээгдэхүүн дундаа үр тариа нь амин дэмийн хамгийн чухал эх үүсвэр бөгөөд бусад дагалдах хүнсэнд мах, сүү, жимс, ногоо ордог гэж үздэг.
Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагын тооцоолсноор хамгийн зохист хүнсний бүтэц нь үр тариа 45%, хүнсний ногоо 25%, жимс жимсгэнэ, сүү сүүн бүтээгдэхүүн тус бүр 15%, мах бусад бүтээгдэхүүн 5%-ийг эзэлдэг. Тиймээс дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагаас насанд хүрсэн хүн өдөрт 50гр үр тариаг хэрэглэх зөвлөмжийг гаргасан байдаг.
Орчин үед хүмүүсийн амьдралын түвшин дээшлэхийн зэрэгцээ хүмүүс хэт боловсруулалт хийсэн бүтээгдэхүүн хүнсэндээ хэрэглэх нь ихсэж мах, цагаан гурилны эзлэх хувь хүнсний хэрэглээнд ихээхэн байр суурь эзлэх болсоноор хүнсний хэрэглээний зохистот тэнцвэр алдагдаж байгаа нь өвчилөл ихээр нэмэгдэх гол шалтгаан болж байна. Монголчууд бидний хүнсний бүтцийн хувьд мах, гурил, будаа, хамгийн сүүлд ногоо, жимс ордог.
Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагын тооцоолсноор халдварт бус өвчинд нөлөөлж байгаа 10 эрсдэлт хүчин зүйлээс хамгийн түгээмэл анхдагч эрсдэлт хүчин зүйлс нь хоол хүнсний зохисгүй хэрэглээ, хөдөлгөөний хомсдол, архи, тамхины хэрэглээ болж байгаа бөгөөд эдгээр нь илүүдэл жин, артерийн даралт ихсэлт, цусан дахь өөх тос, сахарын хэмжээ нэмэгдэх зэрэг завсрын хүчин зүйл байдлаар илэрч улмаар зүрх судасны өвчин, артерийн даралт ихсэх, чихрийн шижин, элэг цөс, ходоодны өвчин болон бөөрний өвчлөл, цаашлаад нас баралтад хүргэдэг.
Үр тариаг эмчилгээнд хэрэглэх нь:
Үр тариа, жимс, ургамлын гаралтай өндөр үр дүнтэй үр тарианы бэлдмэл нь ходоодны салстыг хамгаалах, шүүрлийг тэнцвэржүүлэх, ходоодны үйл ажиллагааг дэмжих үйлчилгээтэй. Хеликобактераас шалтгаалсан ходоодны архаг үрэвсэл, ходоодны шүүрэл ихэссэн үед хэрэглэх үр тарианы бэлдмэлийг гашуун арвай, долоогоны нунтаг, гэгэн, чавга зэргээр бэлтгэсэн бөгөөд цөс болон ходоодны халуунтай, өтгөн хатдаг, цээж хорсдог хүмүүст маш сайн үр дүнтэй экологийн цэвэр бүтээгдэхүүн. Уг бэлдмэлийг 14-21 хоног хэрэглэхэд дээрх шинж тэмдэгүүд арилдаг баримтуудыг одоогийн хэрэглэгчид хэлж байна.
Сарын тэмдэг өвдөлттэй ирдэг, мөчлөг болон хэмжээ нь алдагддаг эмэгтэйчүүдэд зориулсан үр тарианы бэлдмэлийг цагаан гаа, хар буурцаг, алтан жүрж гэх мэт үр тариа, жимс, ургамлаар бэлтгэсэн бөгөөд уг бэлдмэлийг 1-2 сар хэрэглэхэд дээрх зовиур арилдаг байна.
Дотор халуун ихтэй, өтгөн хатдаг, амархан ханиад хүрдэг, шөнө хүйтэн хөлс цутгадаг хүүхдүүдэд маш үр дүнтэй үр тарианы бэлдмэлийг алтан жүрж, чавга, бууцайны үр, гашуун арвай зэргээр бэлтгэсэн бэлдмэлийг 1-2 сар хэрэглэхэд дээрх зовиурууд үгүй болдог.
Жишээ нь гашуун арвайг Япон улсад ихээр хэрэглэдэг ба энэхүү түүхий эд нь чихрийн шижинг бууруулах, цусан дахь холестериныг бууруулах ач холбогдолтой. Манай улсын иргэдээс Хөх хотод эмчлүүлсэн хүн бүрд гашуун арвайг хэрэглэхийг зөвлөдөг боловч хаана байдгийг нь мэддэггүйгээс хэрэглэдэггүй. Харин энэ түүхий эдийг АМУУ төв оруулж ирсэн ба үүнийг хэрэглэсэн чихрийн шижинтэй өвчтөнгийн чихрийн шижин 32-оос 10 бүхэл болтол буурсан ба түүгээр зогсохгүй хараа нь сайжирсан үр дүн олноор бүртгэгдээд байна.
Мөн манай улсад хүйтэн сэрүүний улирал урт үргэлжилдэгтэй холбоотой бөөрний өвчилөл их байдаг ба бөөрний өвчлөлийн үед хар шош, хар будаа, хар гүнжидийн үр гэх мэт хар өнгөтэй үр тариа онцгой ач холбогдолтой тул бид хоол хүнсэндээ хэрэглэж хэвших нь зүйтэй.
Энэ мэтчилэн энгийн хэрнээ маш өндөр ач холбогдолтой хүнсний бүтээгдэхүүн бол яахын аргагүй үр тариа юм. Идээ ундааны эмчилгээ нь өвчнийг даамжруулахгүй байх, түүнээс урьдчилан сэргийлэх, биеийн өвчин эсэргүүцэх болон эмчилгээний үр дүнг сайжруулах, өвчнийг анагаах зорилготой юм. Зөвхөн зохистой хооллон амьдралын хэв маягаа өөрчилж чадсанаар Монгол хүн бүр эрүүл амьдрах боломж байгаа юм. Зохистой хооллож биеийн жингээ тогтмол хэмжээнд байлгаж, архи, тамхины хэрэглээг багасгасанаар зүрх судасны өвчний өвчлөл, нас баралтыг 80%, 2-р хэв шинжийн чихрийн шижинг 90% хүртэл, хорт хавдрын тохиолдлыг 1/3-р бууруулах боломжтой нь тогтоогдоод байна.
Химийн ямар ч хольц, хоргүй, элдэв сөрөг үйлчлэлгүй, гайхалтай үр дүнтэй нийт 52 нэр төрлийн үр тариа, хатаасан жимсүүдийг уламжлалт анагаах ухааны чадварлаг эмчийн төлбөргүй хяналтанд хэрэглэх боломжийг “Амуу” үр тарианы төв Монголд хэрэглэгчдэдээ олгож байна.
Илүү дэлгэрэнгүйг :
Facebook : https://www.facebook.com/pages/Amuu-brand/1454840201465298
Twitter : http://www.twitter.com/AmuuBrand
Хаяг :Чингэлтэй дүүрэг, II-50 мянгат, Мандухай зочид буудлын эсрэг талын 12-р байрны 52 оот, “Амуу” үр тарианы төв
Утас : 77112811, 95532811
Ойрын жилүүдэд гадаадын улс орнуудад “гал тогоог эмийн сан болгох” гэсэн нэгэн шинэ ойлголт үүсч байгаа ба хоол хүнсээр биеийг эрүүлжүүлэхийн ач холбогдлыг гадны орнууд тэр тусмаа дорнын хоолны соёлт улсууд болох БНХАУ, Солонгос, Япон зэрэг улс өндрөөр үнэлэх болжээ. Тэд эм тариа нь эмчлэх чадвартай ч сөрөг нөлөө байдаг бол хоол хүнс нь хүний биед шаардлагатай амин дэм, эрдэс бодисыг нөхөхийн зэрэгцээ эмчилж болдог давуу талтай гэдгийг сайтар ойлгож, хэрэгжүүлэх болсон байна. Хүнсний бүтээгдэхүүн дундаа үр тариа нь амин дэмийн хамгийн чухал эх үүсвэр бөгөөд бусад дагалдах хүнсэнд мах, сүү, жимс, ногоо ордог гэж үздэг.
Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагын тооцоолсноор хамгийн зохист хүнсний бүтэц нь үр тариа 45%, хүнсний ногоо 25%, жимс жимсгэнэ, сүү сүүн бүтээгдэхүүн тус бүр 15%, мах бусад бүтээгдэхүүн 5%-ийг эзэлдэг. Тиймээс дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагаас насанд хүрсэн хүн өдөрт 50гр үр тариаг хэрэглэх зөвлөмжийг гаргасан байдаг.
Орчин үед хүмүүсийн амьдралын түвшин дээшлэхийн зэрэгцээ хүмүүс хэт боловсруулалт хийсэн бүтээгдэхүүн хүнсэндээ хэрэглэх нь ихсэж мах, цагаан гурилны эзлэх хувь хүнсний хэрэглээнд ихээхэн байр суурь эзлэх болсоноор хүнсний хэрэглээний зохистот тэнцвэр алдагдаж байгаа нь өвчилөл ихээр нэмэгдэх гол шалтгаан болж байна. Монголчууд бидний хүнсний бүтцийн хувьд мах, гурил, будаа, хамгийн сүүлд ногоо, жимс ордог.
Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагын тооцоолсноор халдварт бус өвчинд нөлөөлж байгаа 10 эрсдэлт хүчин зүйлээс хамгийн түгээмэл анхдагч эрсдэлт хүчин зүйлс нь хоол хүнсний зохисгүй хэрэглээ, хөдөлгөөний хомсдол, архи, тамхины хэрэглээ болж байгаа бөгөөд эдгээр нь илүүдэл жин, артерийн даралт ихсэлт, цусан дахь өөх тос, сахарын хэмжээ нэмэгдэх зэрэг завсрын хүчин зүйл байдлаар илэрч улмаар зүрх судасны өвчин, артерийн даралт ихсэх, чихрийн шижин, элэг цөс, ходоодны өвчин болон бөөрний өвчлөл, цаашлаад нас баралтад хүргэдэг.
Үр тариаг эмчилгээнд хэрэглэх нь:
Үр тариа, жимс, ургамлын гаралтай өндөр үр дүнтэй үр тарианы бэлдмэл нь ходоодны салстыг хамгаалах, шүүрлийг тэнцвэржүүлэх, ходоодны үйл ажиллагааг дэмжих үйлчилгээтэй. Хеликобактераас шалтгаалсан ходоодны архаг үрэвсэл, ходоодны шүүрэл ихэссэн үед хэрэглэх үр тарианы бэлдмэлийг гашуун арвай, долоогоны нунтаг, гэгэн, чавга зэргээр бэлтгэсэн бөгөөд цөс болон ходоодны халуунтай, өтгөн хатдаг, цээж хорсдог хүмүүст маш сайн үр дүнтэй экологийн цэвэр бүтээгдэхүүн. Уг бэлдмэлийг 14-21 хоног хэрэглэхэд дээрх шинж тэмдэгүүд арилдаг баримтуудыг одоогийн хэрэглэгчид хэлж байна.
Сарын тэмдэг өвдөлттэй ирдэг, мөчлөг болон хэмжээ нь алдагддаг эмэгтэйчүүдэд зориулсан үр тарианы бэлдмэлийг цагаан гаа, хар буурцаг, алтан жүрж гэх мэт үр тариа, жимс, ургамлаар бэлтгэсэн бөгөөд уг бэлдмэлийг 1-2 сар хэрэглэхэд дээрх зовиур арилдаг байна.
Дотор халуун ихтэй, өтгөн хатдаг, амархан ханиад хүрдэг, шөнө хүйтэн хөлс цутгадаг хүүхдүүдэд маш үр дүнтэй үр тарианы бэлдмэлийг алтан жүрж, чавга, бууцайны үр, гашуун арвай зэргээр бэлтгэсэн бэлдмэлийг 1-2 сар хэрэглэхэд дээрх зовиурууд үгүй болдог.
Жишээ нь гашуун арвайг Япон улсад ихээр хэрэглэдэг ба энэхүү түүхий эд нь чихрийн шижинг бууруулах, цусан дахь холестериныг бууруулах ач холбогдолтой. Манай улсын иргэдээс Хөх хотод эмчлүүлсэн хүн бүрд гашуун арвайг хэрэглэхийг зөвлөдөг боловч хаана байдгийг нь мэддэггүйгээс хэрэглэдэггүй. Харин энэ түүхий эдийг АМУУ төв оруулж ирсэн ба үүнийг хэрэглэсэн чихрийн шижинтэй өвчтөнгийн чихрийн шижин 32-оос 10 бүхэл болтол буурсан ба түүгээр зогсохгүй хараа нь сайжирсан үр дүн олноор бүртгэгдээд байна.
Мөн манай улсад хүйтэн сэрүүний улирал урт үргэлжилдэгтэй холбоотой бөөрний өвчилөл их байдаг ба бөөрний өвчлөлийн үед хар шош, хар будаа, хар гүнжидийн үр гэх мэт хар өнгөтэй үр тариа онцгой ач холбогдолтой тул бид хоол хүнсэндээ хэрэглэж хэвших нь зүйтэй.
Энэ мэтчилэн энгийн хэрнээ маш өндөр ач холбогдолтой хүнсний бүтээгдэхүүн бол яахын аргагүй үр тариа юм. Идээ ундааны эмчилгээ нь өвчнийг даамжруулахгүй байх, түүнээс урьдчилан сэргийлэх, биеийн өвчин эсэргүүцэх болон эмчилгээний үр дүнг сайжруулах, өвчнийг анагаах зорилготой юм. Зөвхөн зохистой хооллон амьдралын хэв маягаа өөрчилж чадсанаар Монгол хүн бүр эрүүл амьдрах боломж байгаа юм. Зохистой хооллож биеийн жингээ тогтмол хэмжээнд байлгаж, архи, тамхины хэрэглээг багасгасанаар зүрх судасны өвчний өвчлөл, нас баралтыг 80%, 2-р хэв шинжийн чихрийн шижинг 90% хүртэл, хорт хавдрын тохиолдлыг 1/3-р бууруулах боломжтой нь тогтоогдоод байна.
Химийн ямар ч хольц, хоргүй, элдэв сөрөг үйлчлэлгүй, гайхалтай үр дүнтэй нийт 52 нэр төрлийн үр тариа, хатаасан жимсүүдийг уламжлалт анагаах ухааны чадварлаг эмчийн төлбөргүй хяналтанд хэрэглэх боломжийг “Амуу” үр тарианы төв Монголд хэрэглэгчдэдээ олгож байна.
Илүү дэлгэрэнгүйг :
Facebook : https://www.facebook.com/pages/Amuu-brand/1454840201465298
Twitter : http://www.twitter.com/AmuuBrand
Хаяг :Чингэлтэй дүүрэг, II-50 мянгат, Мандухай зочид буудлын эсрэг талын 12-р байрны 52 оот, “Амуу” үр тарианы төв
Утас : 77112811, 95532811